Fontane

Izgradnja fontana od prirodnog kamena, raznih oblika i dimenzija u skladu sa prostorom na kojem se izgradjuje. Vrsta kamena po zelji narucioca.
Radovi za izgradnju fontane traju od 3 do 7 radnih dana u zavisnosti od veličine i kompleksnosti same fontane.
Fontana je ukrasni građevinski objekat. Prvobitne fontane su se bazirale na jednom izvoru (latinski fons) vode koji bi se slivao u određeni bazen a zatim odlivao. Danas su fontane često mnogo komplikovanije, sa više izvora i više bazena i komplikovanijom arhitekturom i infrastrukturom. Fontane često kao svoj ukrasni deo sadrže statue mitoloških likova. 

Glavni motiv kod većine fontana je mlaz vode, koji se pod jakim pritiskom ispušta iz nekog dela fontane i koji rasipa vodene kapi po svojoj okolini. Ovakvi mlazovi mogu biti visoki i po više desetina metara.
Premda se u prvobitnim fontanama voda odlivala nepovratno, danas se najčešće konstruišu tako da se voda koja se sliva iz izvora, opet kružno vraća u bazen iz kojeg je krenula. Ovde inače treba uzeti u obzir i efekt isparavanja i raznošenja vode, te je potrebno napraviti i dodatni izvor koji će nadoknaditi te gubitke.
Powered by WebExpress